Veel mensen denken dat je een CO-vergiftiging alleen in een oud huis kunt oplopen. Dat is echter zeker NIET waar! Ook in een nieuwbouwhuis kun je een CO-vergiftiging oplopen. Jaarlijks overlijden rond de 10 mensen aan een CO-vergiftiging. Daarnaast worden er gemiddeld 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen. Lees verder om te leren hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen of voorkomen…
Koolmonixide, oftewel CO afgekort, is een echte sluipmoordenaar. Je ziet het niet, je ruikt het niet, je voelt het niet… maar als je het inademt kan het wel zeer ernstige gevolgen hebben.
De meest voorkomende oorzaken van een CO-vergiftiging zijn:
- Een slecht werkende kachel, geiser, cv-ketel of combiketel (50% is een moderne CV-ketel)
- Een slecht onderhouden of geïnstalleerde afvoer- of schoorsteenkanaal
Hoe kun je een CO-vergiftiging bij jezelf herkennen? De eerste symptomen van een CO-vergiftiging lijken op een griepje: Hoofdpijn, misselijk, overgeven en vermoeidheid zelfs na een goede nachtrust. Op zichzelf zou dat inderdaad een griepje kunnen zijn.
Maar als je je tijdens de uren dat je op je werk bent veel beter voelt en wanneer je thuis komt de klachten weer erger worden dan is dat verdacht. Woon je met zijn vieren in een huis en hebben jullie allemaal deze klachten dan is dat ook verdacht. Dat is het moment om eens aan een mogelijke CO-vergiftiging te denken.
De kans op een koolmonoxidevergiftiging beperken:
- Zorg voor een goede ventilatie in huis, laat ontluchtingsroosters open staan en zet regelmatig even een raam open
- Laat je kachel, schoorsteen, gasverbrandingsinstallatie minstens elke 2 jaar nakijken door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf (sinds een jaar is het verplicht dat onderhoud gedaan wordt door een gecertificeerd bedrijf)
- Heb je wel eens aan een warmtepomp gedacht?
Daarnaast is het verstandig om CO-melders in je huis te hebben hangen. Het hebben van CO-melders is niet verplicht maar wel heel erg handig en absoluut levensreddend
Kijk op de website van de brandweer om te lezen waar je nou precies overal een CO-melder moet ophangen. Ga niet zomaar lopen googelen want dan kom je ook heel veel desinformatie tegen.
Nog niet overtuigd? Lees dan verder op de website van het RIVM over de langdurige gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging.